kroppen siger stop

Nogle sexologiske problemer kan forklares med nedsat blod- eller nerveforsyning, andre kan forklares af smertepåvirkning på grund af muskelspændinger eller hudsygdom. Andre igen kan forklares som bivirkninger ved medicin.

Der findes imidlertid en række sexologiske lidelser, som ikke har en somatisk (kropslig) eller iatrogen forklaring (konsekvens af behandling), og hvor kroppen i sit eget sprog siger nej tak til sex.

Eksempler på dette er orgasmeproblemer hos mænd og ufrivillige skedekramper hos kvinder.

tidlig udløsning

Det mest udbredte orgasmeproblem hos mænd er tidlig udløsning, præmatur ejakulation, PE. Tidlig udløsning kan forsøges behandlet med lokalbedøvende salve. Nogle har effekt ved brug af visse former for antidepressiv medicin, der nedsætter følsomheden i penis.
En hyppig forklaring på tidlig udløsning er nervøsitet eller præstationsangst, hvor det er så ‘farligt’ at være i intim kontakt, at manden meget hurtigt har sædafgang. Penis slappes, og den måske truende intimitet bringes til ophør. Hos mænd kan samtaleterapi være en god idé, hvis der ikke er effekt af medicinsk behandling eller brug af lokalbedøvende salve.

vaginisme

Vaginisme er beskrevet som sammentrækninger i bækkenbundens muskler, hvorved passage ind i vagina er enten meget smertefuld eller umulig. Sammentrækningerne siger klart og tydeligt, at her skal intet ind! Hos kvinder med vaginisme kan manuel afspændingsbehandling af lår og mavemuskler og musklerne i og omkring bækkenet kombineret med afspændings- og vejrtrækningsøvelser være en vej frem.

manglende lyst

Når kroppen siger stop, vil vi undersøge, om der findes en meningsfuld forklaring, som kan lære os, hvorfor kroppen ikke vil være med. Det kan der være mange grunde til.

Den måske hyppigste årsag til kroppens protester er manglende lyst og manglende interesse for sex. Der er ‘slukket på kontakten’.

Noget kan forklares med hormonel ubalance, eksempelvis i forbindelse med kvindens overgangsalder. Noget kan forklares med bivirkninger af medicinsk behandling, fx antidepressiv medicin eller hormonbehandling ifm cancer, men hyppigt skal årsagen findes i parforholdet eller i et presset familie- eller arbejdsliv.

Årsagen kan være spekulationer eller det kan skyldes svigt, manglende opbakning, manglende opmærksomhed, afvisninger, ydmygelser, trusler eller vold i relationen. Manglende seksualitet i et forhold kan være et termometer, der viser temperaturen på det følelsesmæssige klima.

Hvis kroppen siger stop, men du stadig er interesseret i et fungerende sexliv, kan du begynde med sexologisk rådgivning eller kropsterapi, som eventuelt følges op med samtaleterapi sammen med din partner.